La numai trei zile distanță după ce Lionel Messi a fost desemnat cel mai bun fotbalist al lumii, Federația Internațională de Handbal și-a anunțat, la rându-i, premianții. Iar „Messi” a handbalului feminin joacă în… România, la Oltchim. Cristina Neagu (22 de ani) a câștigat „Balonul de Aur” din 2010, la mare luptă cu portarul norvegian Lünde-Haraldsen, trofeu pe care îl va primi peste două săptămâni, când sunt programate finalele Campionatului Mondial de Handbal feminin.
În momentul în care IHF a anunțat câștigătorii, Cristina Neagu se afla la antrenament. Imediat cum a terminat ședința de pregătire, președintele Ioan Gavrilescu a chemat-o la margine și i-a dat vestea. Care a fost reacția? Citiți interviul care urmează…
Felicitări, Cristina, cum ai primit această veste?
Sincer? M-a surprins. Domnul Gavrilescu m-a chemat și mi-a spus că vrea să-mi comunice ceva. Iar prima reacție a fost ceva de genul: „Da? Nu știam!”. Apoi, pentru o secundă m-am schimbat la față, dar zâmbetul a reapărut rapid. Mi-a transmis apoi că nici nu aveam cum să știu, pentru că anunțul a fost făcut în timpul antrenamentului. Fetele au venit imediat și m-au felicitat.
Spui că te-a surprins decizia. Nu te așteptai să câștigi?
Nu că nu mă așteptam, trăgeam speranțe că aș putea fi cea mai bună din lume din moment ce am fost nominalizată. Dar nu știam că se va anunța azi (n.r. – ieri) decizia, eram și după un antrenament. Ai primit „Balonul de Aur” în aceeași săptămână cu Lionel Messi. Cum ți se pare comparația cu cel mai bun fotbalist din lume?
Vreau să spun că sunt Cristina Neagu. Iar comparațiile cu fotbaliștii nu sunt cele mai potrivite.
„Pentru mine urmează meciul de la Roman”
Ce reprezintă acest titlu?
Titlul încununează perfect munca depusă în 2010. Ce poate fi mai frumos decât atunci când câștigi? Premiul mă ambiționează și vreau să mă autodepășesc în fiecare zi.
Vei sărbători în vreun fel?
Nu sărbătoresc. E adevărat că este un trofeu individual, dar nu avem timp de sărbători. Urmează meciul de la Roman și alte câteva în campionat. Apoi începem parcursul în Liga Campionilor.
Acum, de pe poziția în care te afli, în vârf, pare mai realizabil și obiectivul cu Oltchim, acela de a câștiga Liga Campionilor?
Normal că Liga Campionilor reprezintă acum marele meu vis. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar meciurile din campionat nu se ridică la același nivel cu jocurile din Champions League, astfel că toată atenția mea și a echipei va fi îndreptată către acest obiectiv.
După acest premiu, lumea spune că așteaptă de la tine să rămâi cu picioarele pe pământ…
Eu am fost mereu cu picioarele pe pământ. Că am avut și zile mai proaste, se poate întâmpla oricui. Nu sunt genul de jucătoare care să și-o ia în cap și cred că am demonstrat acest lucru până acum, încă de la junioare, când am primit, de asemenea, distincții. Rămân aceeași Cristina Neagu. „Când am auzit vestea, am avut o stare emoțională cum n-am avut de multe ori. Sunt mândru că sunt președintele unui club care are în echipă cea mai bună handbalistă din lume” Ioan Gavrilescu, președinte CS Oltchim
„Mă bucur pentru Neagu, pentru club, pentru handbalul românesc. O felicit și pe antrenoarea care a descoperit-o. Mi-aș dori ca succesele lui Neagu să se reflecte și în rezultatele Oltchimului” Ioan Gavrilescu, președinte CS Oltchim
„Este ceva nemaipomenit ca la vârsta ei să ajungă în acest punct. Cunoscând-o foarte bine, sper să rămână cu picioarele pe pământ, întrucât mai poate progresa încă mult” Radu Voina, selecționer România
Premiul se acordă începând din 1988, iar printre cele mai bune jucătoare s-au numărat Kitic (Iugoslavia), Anja Andersen (Danemarca) și Trine Haltvik (Norvegia)
„Balonul de Aur” a fost desemnat pe baza voturilor exprimate de un juriu format din experți, jurnaliști din întreaga lume și fani. La masculin, titlul a fost adjudecat de Filip Jicha (Cehia) Cum au fost repartizate voturile
1. Cristina Neagu (România) 25% 2. Lunde-Haraldsen (Norvegia) 23% 3. Bojana Popovic (Muntenegru) 19% 4. Grit Jurack (Germania) 17% 5. Liudmila Postnova (Rusia) 16%
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER